Според него проблемите на страната се дължат на това, че политиците са били слуги на чужди интереси

„Защитавам тезата на сбъркания преход, защото той беше изграден от чужди сили. Българският бизнес беше заврян в тази ниша, където лозунгите срещу него бяха криминален, лош, чорбаджия, изедник. Той беше превърнат в едно страшилище за хората и не му дадоха възможност да се развива адекватно”. Това каза в студиото на „Здравей, България” бизнесменът Николай Банев.

 

В отговори на обвиненията на Златка Димитрова, че той е заграбил имоти на баща й, Банев отговори, че той няма нотариален акт, а тя има. „Тази сага е от много години. Тя също е заложена от политиците, срещу които скачат протестиращите”, допълни той.

 

По думите му дружеството „Хелио турс”, в което той е акционер, е закупило активи от Центъра за масова приватизация, след това от Министерство на икономиката. В тази дълга сага се оказва, че от една страната е Законът за приватизация, който казва, че земи, ползвани за туристически цели, не могат да се реституират в реални граници. От друга страна, Поземлената комисия издава нотариални актове, какъвто има Златка Димитрова.

 

Законът е императивен”, каза още бизнесменът.

 

Според него проблемите на страната се дължат на това, че нямаме национално-икономическа доктрина и политиците са били слуги на чужди интереси. Банев даде пример за унищожаването на българската икономика с предприятието „Полимери” – Девня. По думите му НЕК дължи на дружеството над 40 милиона лева. В момента то се управлява от синдик, който е свързан с ГЕРБ. „Този дълг е натрупан от повече от 4 години”, каза Банев. Бизнесменът не отговори на въпроса на водещата Калина Крумова кога работниците в „Полимери” ще си получат заплатите.

 

„Съдебната система е продажна”, категоричен беше Банев. Според него на Черната Златка й е внушено да говори неверни неща.

 

Какво каза още Николай Банев гледайте във видеото.