Това предвиждат законови промени, одобрени от кабинета в оставка

Специализираните ТЕЛК комисии ще бъдат премахнати, а медиците, които изготвят експертизи, вече ще имат право и да лекуват при определени условия. Това предвиждат промени в Закона за здравето, одобрени от правителството в оставка на заседанието на Министерския съвет в сряда.

 

Към момента ТЕЛК комисиите функционират към определени болници като всяка комисия е специализирана в експертизата на определено заболяване. Със законовите изменения всяка болница ще премахне съответния ТЕЛК, а членовете й ще могат да извършват лечебна дейност. Законопроектът предвижда и съкращаване на сроковете за работа на комисиите с цел улесняване на пациентите.

 

С други промени в Закона за здравето се създава възможност кабинетите в детските градини, училищата и специализираните институции да предоставят социални услуги и лечение на деца с хронични заболявания.

 

Изменения в Закона за лечебните заведения предвиждат завеждане на публичен регистър на центровете, които извършват асистирана репродукция. Той ще бъде част от регистъра на лечебните заведения.

 

Според промени в Закона за здравното осигуряване и съгласно европейска директива всеки осигурен пациент ще може да избере държавата, в която желае да получи здравни услуги, да заплати за тях, след което да потърси възстановяване на парите от здравната каса или от министерството. Размерът на възстановената сума при трансгранично здравно обслужване не трябва да бъде по-голям от този на разходите, които биха били поети от държавата членка по осигуряване, ако това здравно обслужване е предоставено на нейна територия.

 

Пациентите ще могат и да получат предварително разрешение за възстановяване на разходите за трансгранично здравно обслужване, издавано от НЗОК и Министерството на здравеопазването за съответните дейности.