Става дума за пациенти с паркинсон и за деца с вродени двигателни увреждания, обясняват лекари

Десетки пациенти с неврологични заболявания са застрашени от пълно обездвижване, защото не могат да си позволяват скъпоструващи импланти. За това сигнализират лекари и болни. Става дума за пациенти с паркинсон и за деца с вродени двигателни увреждания.


48-годишният Николай Николов живее с диагнозата паркинсон от над 10 години.


„Всякакви лекарства съм пил за това заболяване. След време организмът ми става резистентен и вече от нищо не се влияе”, обяснява Николай. Той живее съвсем сам, а от месеци насам е почти напълно обездвижен.


Единствената алтернатива за Николай и десетките пациенти като него е поставянето на скъпоструващ имплант – мозъчен пейсмейкър, който задава импулси за движение. Операцията е безплатна, но самото медицинско изделие струва около 40 000 лева.


„Тази инвестиция се връща многократно, тъй като тези пациенти от напълно инвалидизирани и зависими от чужда помощ, могат да се върнат към почти нормален живот. Пациент, който иска да има дълбок мозъчен стимулатор, поставен в чужбина, би трябвало да заплати около 60 хиляди евро и много повече в САЩ”, обясни за Нова д-р Красимир Минкин от Клиниката по неврохирургия, „Св. Иван Рилски”.


Подобни импланти вече се поставят и при деца с дистония – тежко вродено двигателно увреждане. Преди две години лекарите от „Св. Иван Рилски” спасяват момче с подобна диагноза. Детето все още не може да ходи, но диша и прави различни движения.


Оказва се, обаче, че Здравната каса не планира да заплаща скъпоструващите импланти. Междувременно, близки на Николай вече събират и дарения, но до момента са набавили около 20 000 лева или едва половината от необходимата сума.

Репортер: Деница Суруджийска