Лидерът на РЗС се закани в следващия парламент да бъде прокаран в парламента подобен закон

Трябва да бъде направен закон за социологическите изследвания. Това обяви лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев в студиото на „Здравей, България”. Според него тази идея ще бъде подкрепена от разумните и солидни социолози. „Убеден съм, че в следващия парламент това ще се случи”, категоричен бе Яне Янев.

 

Само преди два дни Янев внесе в ЦИК жалба срещу две социологически агенции за това, че са извадили проучвания като са нарушили грубо изборния кодекс.

 

„В Изборния кодекс народните представители от РЗС въведоха нови норми, касаещи социологическите проучвания. И всяко социологическо проучване, в 5%-вото поле под него трябва да бъде изписано от кого е финансирано, от кого е поръчано, за да може да има информация не само за обществото. Когато има отчетнот не само пред НАП от политическите партии, да се знае кой с коя социологическа агенция е работил”, заяви Янев.

 

Ето какво отговориха социолозите за Нова телевизия по повод обвиненията на Янев. „Много скоро на изборите хората ще пуснат водата и ще отмият това, което има да се отмие. Янето беше кристално наясно какво го чака. Така че той се страхува кота дявол от тамян от реални социологически изследвания, които ще покажат цялата политическа импотентност и немощ на неговата формация”, заяви социологът Кольо Колев.

 

„Ние имаме реална възможнст да правим проучвания. Правим си необходимите месечни замервания. РЗС е четвърта по сила с 127 общински съветници”, допълни още Яне Янев.

 

По думите му РЗС ще отвори вратите си за реална гражданска квота. „Имаме повече от 150 души кандидати за депутати. Има и хора от чужбина – от Испания, Португалия, Щатите, Франция и Германия”, поясни Янев.


Целия разговор по темата гледайте във видеото.