В системна практика се превърна отравянето с пестициди на кучета на територията на община Божурище

В последните няколко месеца бездомните кучета на територията на община Божурище са масово изтребвани, като този път не се стреля по тях, а ги тровят с пестициди. Това е доказано и от направени аутопсии на умрели бездомни кучета.


„Това е доста по-евтин и ефикасен начин за решаване на проблема, който се превърна в системна практика не само за Божурище, но и за селата от цялата община”, обясни жител на града.


До думи на местните при подаване на сигнали в полицията, от там показали „неадекватна реакция и пълна липса на заинтересованост”. Полицията също така обяснила, че нейна грижа са домашните кучета с регистрация, докато бездомните били приоритет на общината.


„Законът обаче не прави разделение между домашни и бездомни кучета”, обясни свидетел на нехуманното избиване на кучетата и допълни, че не разбира защо след като е налице сериозно престъпление с висока степен на обществена опасност от гражданите се очаква сами да събират доказателства и да правят аутопсии и лабораторни анализи.


По телефона за „Здравей, България” кметът на община Божурище Аспарух Аспарухов заяви, че в тежките икономически условия, не е никак лесно да се решават въпроси. 


Ангажира ли се кметът с някакъв срок, в който да бъдат предприети мерки, които да успокоят хората за животните на улицата и за техните собствени - гледайте във видеото.