Според Люба Кулезич социалното незачитане и скъсването на връзката с Господ водят хората до пълно отчаяние

Психиката на българина е подложена на огромно натоварване и определено българите издържат вече трудно. В последните няколко години те са изпаднали в крайна бедност и до такава мизерия, каквото може би не сме си представяли, че може да има в 21 век”, това коментира за „Здравей, България” д-р Цветеслава Гълъбова - директор на Психиатричната болница “Св. Иван Рилски” във връзка със зачестилите случаи на самозапалвания.


„За тези 20 години, в които работя в Психиатричната болница ситуацията става все по-лоша и по-лоша. Все повече хора изпадат от социалния борд”, допълни лекарят и поясни, че изхожда от социалните проблеми на своите пациенти.


Според журналиста Люба Кулезич тези чудовищни трагедии показват, че ние живеем в страшна липса на общуване и на разбиране


„Нито мога да осъдя, нито мога да оправдая, нито да превърна в апология тази поредица от самозапалвания. Това е чудовищно и означава, че тези хора имат потребност да бъдат чути и забелязани с цената на огромни страдания”, коментира журналистът.


Д-р Гълъбова се съгласи в Люба Кулезич, че българите имат много проблеми в общуването и допълни, че те започват още от семейството.


„Когато един човек е доведен до крайно отчаяние, той казва „с какво ще ми помогнеш ти докторе – няма да ми платиш сметките, децата ми продължават да са гладни, аз съм без работа” и се стига до ужасяващи решения”, обясни д-р Гълъбова и припомни случая със семейство Тепавичарови.


„Гладът не може да води до отчаяние. Социалното незачитането и скъсването на връзката с Господ – те водят до отчаяние”, категоричен бе журналистът Люба Кулезич. 


Според д-р Гълъбова обаче хората се палят именно от чутовната мизерия и защото няма какво да ядат.


„В България наистина е нещо страшно и аз честно казано се чудя, че самозапалилите се са толкова малко. Такава мизерия аз не съм виждала, те няма какво да ядат”, категоричен бе лекарят.

 

Цялата дискусия в студиото гледайте във видеото.