В Международния ден за тяхна защита психолози и лекари се ангажираха да подкрепят родителите им

В тежката политическа и икономическа криза, през която минаваме в момента, една група български граждани остават забравени от обществото. Те са сред най-уязвимите и беззащитни - децата със Синдрома на Даун. 

 

В Международния ден за тяхна защита психолози, лекари и социални работници се ангажираха да работят в подкрепа на родителите срещу предразсъдъците, които изолират децата им от обществото. Част от проблемите и решенията, разказват Рада Богданова и Цоньо Данчев след срещата им с 12-годишната Маги.
Преди 12 години от родилния дом, Маги попада в социален. 

 

„Нямало нужда да се привързвам, нямало да можем да се грижим за нея в семейна среда. Няма да доживее до една година”, казвали социалните на майката Надежда. Същото са чували и са оставили децата си още десетки родители, потвърдиха от Агенцията за закрила на детето. В Лекарския съюз не знаят за оплаквания от подобни  наставления. 


Социалните обаче разказаха за шокирани родители – шокирани да научат, че след 10 или 15 години техните деца са още живи, а не както се е очаквало. И още – как родители прибират децата си сега, когато медико-социалните домове ще имат друга роля. От лятото на 2007 г. Маги вече си е вкъщи. Ходи на училище, като своите връстници. Помага й и психолог. 


„Тя напредва в училище, нейните съученици се научиха как да приемат хора различни от тях като равни и да ги включват, да бъдат част от техния екип”, разказва психологът Валентин Стоилов. 


В световен мащаб едно на 700 деца се ражда със Синдром на Даун. За България това означава близо 100 деца на година. 


Повече по темата гледайте във видеото. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си