Регистър на психично болните ще бъде само поредната рестриктивна мярка, смята д-р Владимир Наков

„Психичните заболявания са много сериозен обществен проблем. Те не са толкова подценявани, колкото не са намерени правилните решения, за да бъде решен този проблем”.

 

Това заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Евелина Георгиева, оглавяваща дирекция „Медицински дейности” в Министерството на здравеопазването. 

 

Тя допълни, че медикаментозното лечение в България е осигурено. „Може да има временна липса на лекарства, но психично болните получават медикаменти, те са съвременни, Касата реинбурсира на 100%, но липсва другата част от услугата. Но само лекарите и медицинската част на държавата няма да се справи. Тези хора трябва да имат защита и тя не е осигурявана само от лекарите. Тепърва трябва да се осигуряват социални услуги, за да може тези хора да има къде да се върнат и да не изпадат в нова криза, която да доведе до ново лечение”, допълни още д-р Георгиева. 


Нужно е да се направи регистър на психично болните хора, които в остри състояния са опасни за себе си и околните”, категорична бе психиатърът д-р Анета Аничкина. 


От своя страна психиатърът д-р Владимир Наков контрира: „Как си представяте, че този регистър може по някакъв начина да попречи, да лекува, да оказва грижа. Това ще бъде поредната рестриктивна мярка. Също така не е вярно, че България е единствената държава в Европа, която няма регистър. Положението е различно и индивидуално за всяка страна. Заложено е като мярка, че с норвежки пари ще се направи този регистър. Предстои да се уточни какви пациенти ще бъдат включени в него, но той ще бъде само част от информационната система”, поясни д-р Наков. 


Целия разговор по темата гледайте във видеото.