Апаратурата е втора по рода си в цяла Европа и струва 5 милиона лева

Започва обсъждане на проблемите с бюджетите на болниците у нас. Следващата седмица здравният министър, шефът на Касата и директори на лечебни заведения се събират на среща. Продължават и дебатите по замразяването за една година на цените на лекарствата, продавани без рецепта. 


Това съобщи във Варна министърът на здравеопазването проф. Николай Петров при откриването на първия в страната циклотрон


Апаратурата е втора по рода си в цяла Европа и струва 5 милиона лева. Чрез нея се произвеждат изотопи за онкологичните изследвания с пет скенера. Това много улеснява достъпа на болните до изследванията, намалява цената им драстично и прецизира дозата за всеки пациент.


По конвенционалните методи досега се откриваха тумори и метастази след голямо нарастване като размер.Тази технология дава възможност да се хващат такива неща в много ранен стадий, когато още са милиметри. Някои от чакащите пациенти за съжаление не дочакаха. Други пациенти продаваха кой каквото може, за да отидат в близките страни да реализират това изследване. Ето това нещо вече е факт”, коментира министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.