Интерес има от китайци и французи

Гърция започва процедура за приватизацията на жп компанията Треносе. Процесът трябва да завърши до началото на 2014 година, съобщи Костас Хацидакис, министър на развитието. 

 

Акции на Треносе, която е 100% на държавата, ще бъдат прехвърлени на Гръцката агенция за приватизация. Той допълни, че след дълга процедура за оздравяване и разделяне от държавната железопътна компания ОСЕ Треносе, която осигурява управлението на жп мрежата, "за първи път е реализирала малка печалба" през миналата година. 

 

Търгът трябва да бъде организиран до края на юни или в изискваните срокове в последната Пътна карта за строги икономии, предписани на задлъжнялата страна от нейните кредитори от ЕС и МВФ, подчерта директорът на агенцията Йоанис Емирис. "Надяваме се да завършим тази много важна приватизация до края на годината или в началото на следващата", посочи той. 

 

Правителството планира също така да постигне напредък в приватизацията на друг бивш филиал на ОСЕ, компанията за поддръжка Роско. Гръцкото правителство съобщи, че китайци и французи са проявили интерес към Треносе, една от перлите сред предназначените за приватизация гръцки компании.