Рискът от рак на белия дроб и на устата е по-голям, ако пушите непосредствено, след като се събудите сутрин

Пушачите, които палят цигара веднага щом отворят очи, се излагат на голям риск от рак на белия дроб и на устата, установи американско изследване, цитирано от БГНЕС.


Учените открили по-високи нива на химикала NNK, водещ до образуването на тумори, отколкото при хората, които чакат половин час или повече преди да запалят първата си цигара за деня. Това важи независимо от броя на изпушените цигари за един ден.


"Смятаме, че хората, които пушат веднага щом се събудят, вдишват дима по-дълбоко и цялостно", заяви Стивън Бранстетър, ръководител на изследването на университета Пен Стейт. Той допълни, че времето до първата цигара показва кои хора са изложени на най-голяма опасност и може да помогне за установяването на нови методи за отказ от цигарите.


Изследването сред 1945 пушачи установило, че 32% пушат първата си цигара за деня пет минути след събуждането си, а 31 на сто – между шест и 30 минути след като отворят очи. То показва още, че запалването на цигара рано взема превес над други фактори, засягащи нивата на NNK, като възрастта на пушача, пола му и кога е започнал да пуши.