Фирмата твърди, че е инвестирала стотици левове

„Не само заради високия обществен интерес, а и поради това, че се породиха съмнения, че има злоупотреби, прекратихме договора с фирмата, която стопанисва "гьола на ГКПП „Капитан Андреево”, каза в предаването „Здравей, България” д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

 

Назначена е и вътрешна проверка за това как е проведен конкурсът, съобщи Войнов. На въпрос може ли след проверката да се плащат неустойки на фирмата, той каза, че това не може да стане, тъй като в договора е разписано, че ако той бъде прекратен едностранно се заплащат направените от фирмата инвестиции. Тя обаче не е направила никакви инвестиции, тъй като са във владение от една седмица. 

 

На въпрос има ли други такива гьолове, отдадени на концесия, шефът на Агенцията по храните каза, че няма такива. „Преди имаше по всички граници, но ги затворихме”, каза Войнов.

 

„Фирмата вече е известена за прекратяването на договора. Невярно е обаче твърдението, че не са направени никакви инвестиции. Уведомили сме за стойността на инвестициите още вчера. Става въпрос за стотици хиляди лева”, каза Виктор Рашев, адвокат на фирмата, която стопанисва „гьола на ГКПП „Капитан Андреево”.

 

Адвокатът каза, че ще претендират за всички неустойки, предвидени в договора, които са в размер на стотици хиляди. „Все още изчисляваме сумата”, каза Рашев.

 

„Няма такова нещо. Направен е опис на това, което има на пункта. Няма как за 1-2 седмици да са направени инвестиции на тази стойност”, отрече Войнов. 

 

На въпрос ще има ли наказани производители за скандала с конското месо в колбасите той каза, че резултатите са добри в сравнение с останалите страни-членки на ЕС. „Ще накажем фирмите, които са си позволили това нещо”, допълни той. 

 

Какво още каза д-р Йордан Войнов гледайте във видеото.