Новите съкращения ще засегнат социалните осигуровки, средствата за образовани и бюджета на здравния сектор

Португалското правителство обяви, че ще направи нови съкращения в публичния сектор, след като Конституционният съд определи част от икономиите в тазгодишния бюджет за незаконни. Премиерът Коельо заяви, че страната няма избор и парите трябва да бъдат събрани, както е по договор с кредиторите на Лисабон.

 

Новите съкращения ще засегнат социалните осигуровки, средствата за образование, бюджета на здравния сектор и някои държавни компании.

 

„В краткосрочен план решението на Конституционния съд създава трудности за изпълнението на Бюджет 2013. Ще инструктирам министрите да намалят бюджетните разходи”, каза Педро Пасуш Коелю, премиер на Португалия.

 

Правителството трябва да събере 1 милиард и 500 милиона евро. Без тези средства Португалия няма да влезе в рамките, поставени от кредиторите като условие за спасителен заем. Португалия често е сочена за пример от тройката кредитори. Лисабон успява да постигне исканите от кредиторите нива на бюджетен дефицит. Това обаче вкара икономиката в дълбока рецесия и доведе до най-високата безработица от 40 години насам.