Правителство иска да постави двуезични табели в зоните, където населението е от етнически сърби

Около 20 000 хървати протестираха в центъра на Загреб срещу план за поставяне на табели на кирилица, която се използва от местните сърби. Хърватският и сръбският език са разбираеми един за друг, но хърватите използват латиница, а сърбите - кирилица.

 

Ръководеното от социал-демократите правителство иска да спази Закона за малцинствата и да постави двуезични табели в зоните, където над една трета от населението са етнически сърби.

 

Именно това намерение стана причина за протеста на хърватите, предимно ветерани от войната. Те заявиха, че искат да попречат най-вече на поставянето на двуезични табели във Вуковар, който бе разрушен по време на тримесечна обсада от югославските и сръбските сили през 1991 година.

 

„Тук сме, за да подкрепим Вуковар и всички градове, където кирилицата беше насилствено въведена. Всички ние знаем какво представляваше кирилицата по време на войната и какво преживяха хората от Вуковар. Знаем също така, че това е голяма нарушение на правата на мнозинството, хърватското население”, каза Дамир Месич, ветеран от войната.

 

Властите още не са обявили кога ще бъдат поставени двуезичните табели. Хърватия вече има такива - на хърватски и на италиански език на полуостров Истрия на Адриатическо море.