Фармацевтите твърдят, че е заради замразяването на медикаментите, плащани от НЗОК

С до 300% са поскъпнали някои лекарства без рецепта през последната година. Данните бяха изнесени на извънредно заседание на Обществения съвет към здравното министерство. Членовете на съвета обсъдиха промени в Наредбата за ценообразуването на медикаментите. Припомняме ви, сред предлаганите корекции е замразяване на цените на лекарствата без рецепта през следващата година.


Според Фармацевтичния съюз, увеличението на лекарствата без рецепта било за сметка на намалените цени на медикаментите, които се поемат от Здравната каса. 


„Фирмите си вдигнаха компенсаторно цените на ОТС продуктите и от една страна виждам, че НЗОК плаща по-малко, но пациентите плащат повече. Всички приказки, че като намалим надценките на търговците на едро и на аптеките, пациентите ще си купуват по-евтини лекарства, се оказаха напълно несъстоятелни”, обясни Мирослав Ненчев – председател на Българския фармацевтичен съюз.


За да няма злоупотреби с цените на лекарствата, фармацевти, лекари и пациентски организации искат техни представители да бъдат включни в новия съвет по цени и реимбурсиране.


От Асоциацията на собствениците на аптеки твърдят, че поскъпването е с не повече от 50 на сто. Според едно от последните проучвания на фармацевтичния пазар у нас, средната цена на опаковка от лекарство без рецепта все е движила между 4.13 лв. и 4.35 лв. за последните три години – тоест разликата е малка. Докато реалният размер на увеличението се изяснява, засега цените няма да бъдат замразявани за една година. Обсъждането на нормативната промяна продължава. 


В същото време производители на лекарства напомнят, че подобно замразяване би било намеса на държавата в свободния пазар на медикаменти. 


Повече по темата гледайте във видеото.