Оказва се, че един глас във видинска област струва по 100 лв.

Журналистите Марин Николов и Васил Иванов от „Разследване” си купиха 750 гласа за изборите. Двамата проследиха схема за купуване на гласове в няколко села във видинска област.

 

Става въпрос за села от по 600 – 700 души, абсолютно обезлюдени, с основно ромско население. Ние дадохме капарото и когато отидохме да дадем основните белязани пари, се обадихме на полицията. Хората се оказаха много отзивчиви и дойдоха заедно с нас. Така, вместо останалата част от парите, им дадохме свиждане с полицията и с нашата камера”, разказа Васил Иванов

 

По думите му купуването на гласове става при основните шест политически сили, тъй като малките партии не разполагат с толкова средства. „Общо 17 000 лв. ми струваши цялата работа”, обобщи той. 

 

 

Гласът върви за 100 лв. – от тях 30 лв. отиват при тартора, 30 лв. за кметските наместници по селата, които държат хората, и 20 лв. за човека, който е в секцията и гарантира гласовете, и 20 лв. за гласуващите”, обясни екипът на „Разследване”. 


На въпрос кой основно движи тези схеми, Марин Николов отговори: „Това са хора, които по наша информация, отдавна се занимават с това и по никакъв начин не са свързани с една конкретна партия. Понякога работят с няколко партии едновременно. Хора, за които това е бизнес. Когато наближат златните няколко месеца преди изборите, това за тях е върхът”. 


Какво още разказаха Васил Иванов и Марин Николов гледайте във видеото. 


Целият репортаж ще се излъчи в неделя след централната емисия новини.