Пред същата опасност са изправени и Румъния, Чехия, Унгария, Малта и Италия

България може да загуби част от предвидените европейски средства, предупреди Брюксел. Причината е бавно усвояване на парите по оперативните програми. Същата съдба очаква още пет държави в общността.


Според доклад на Еврокомисията до есента на миналата година страната ни е усвоила едва 30% от предвидените средства. По-зле е единствено Румъния – с 15 на сто усвояемост.  


Брюксел не дава добра оценка за изпълнението на нито една от оперативните програми. Изключение прави „Техническа помощ”, с която се осигуряват пари за заплатите и обучението в държавната администрация.


Сериозни обаче са критиките към програмите „Околна среда” и „Конкурентоспособност”, където са и най-големите рискове за загуба на средства. “Околна среда” изостава с изпълнението на проектите в сектор води и отпадъци, а по “Конкурентоспособност” резултат няма при научно-изследователските проекти и създаване на работни места за иновации.


Слаба оценка се дава и на програмата срещу безработицата “Човешки ресурси”. Освен България и Румъния, застрашени от спиране на европейските средства са още Чехия, Унгария, Малта и Италия, в които нивото на разплатените средства също остава ниско.


Според експертите в Брюксел препъни-камък в бързото усвояването на евросредствата са сложните процедури и прекомерната административна тежест. Все пак от Еврокомисията уточняват, че данните за повечето страни са до края на 2011 г., а повечето програми приключват през 2015 г. На практика всяка една от държавите в риск има шанс да навакса с темпото в усвояването на парите от Брюксел.