Заради липсата на пари жената не вземала лекарствата си

39-годишна жена от Бургас, която с психично заболяване, е оставена на произвола на съдбата от свои роднини. Съседи на Десислава Стоева потърсиха екипа ни, за да съобщят, че тя живее сама без някой от роднините й да полага грижи за нея. Заради липсата на пари жената не вземала лекарствата си.

 

От два месеца в апартамента на Десислава няма ток, а според съседи настойниците на жената не се появявали. Съседи разказаха пред екипа ни, че младата жена живее в блока им от 3-4 години. Не била агресивна. От леля й знаели, че страда от шизофрения, а пенсията по болест получавала сестра й, която трябвало да се грижи за нея. 


Жената позвънила на лелята на Деси, която разрешила да й занесат печка и обещала да поеме разходите за ток. От февруари обаче в апартамента няма ток заради неплатена сметка. Деси живее на студено без да се къпе и пере. Жените разказват, че имат схема по осигуряването на храна на болната. 


Следващия месец Пенка Церова ще напусне Бургас, за да изкара лятото на вилата си. Другите жени са притеснени за съдбата на Деси, защото ще загуби единствената съседка, която е допуснала в дома си. 

 

Не успяхме да открием Анета, за която съседите твърдят, че е настойник и трябва да се грижи сестра си. По телефона се свързахме с болната леля на Деси, Жечка, която доскоро и е носила храна и дрехи. 


Жечка обясни, че Анета не можела да вземе пенсията на Деси, защото личната й карта била с изтекъл срок, а нямала пари за нова.


Екипът ни подаде сигнал в Агенцията за социално подпомагане в Бургас. Оттам се ангажираха с незабавна проверка на място. 


Повече по темата гледайте във видеото. 


Репортер: Цеца Алексова