Една част от откраднатите предмети край Карлово бързо отиват в незаконен пункт за скрап

В жертва на масови обири и невиждан вандализъм се превърнаха собствениците на вили в Карловския балкан. Къщите им се разбиват ежемесечно и от тях се изнася всичко, което крадците видят. В опит да бранят имуществото си, хората са решили да се въоръжат и да стрелят по всеки, доближил се до вилите им.

 

Леля Мария живее постоянно във вилата си. Въпреки присъствието й, крадците влизат и посягат на имуществото й.


„Медна тава, в която варя сладко. Тавата я няма, брадвата, все метални неща – брадви, мотики, това крадат, за да ги предават за вторични. Правиха опит да ни изкарат и коня, ако не сме тук всичко ще разграбят”, оплаква се Мария Георгиева. 


От съседните къщи са отмъкнати електроуреди, мивки, бойлери, дрехи одеала, лампи, дори и леглата. За да влязат във вилата на Иван Макавеев, крадците отровили двете му кучета. После заличили следите си, като запалили къщата му.


И полицията, и общинските служители знаят ромските семейства, които се препитават от кражбите. Но пред камерата упорито отричат, че влизат във вилите.


От полицейското управление в Карлово признават, че са безсилни да се справят с кражбите, защото нощно време градът, а и прилежащите към него села разчитат само на два полицейски патрула. За една нощ те не могат да обходят всички места.


Една част от откраднатите предмети бързо отиват в незаконен пункт за скрап, който полицията е на път да разбие.


За потърпевшите единственото спасение от вандализма са промени в Закона за защита на частната собственост и бързо правораздаване. Надеждата им е това да направи бъдещото правителство.


Повече по темата гледайте във видеото. 


Репортер: Благой Бекриев