Според проверка на Нова ТВ тазгодишните цени на агнешкото месо не са много по-различни от миналогодишните

По-малко от две седмици остават до Великден и основните хранителни продукти на трапезата на българина традиционно ще бъдат яйца, козунаци и агнешко месо. Проверка на екипа на „Здравей, България” показа, че тазгодишните цени на агнешкото месо не са много по-различни от тези през миналата година, като дори се забелязва тенденция на малко поевтиняване. Средните цени в страната за килограм агнешко варират между 12 и 15 лв., а на места в столицата месото може да бъде намерено дори за 10 лв. на килограм. 


По-високите миналогодишни цени – с 1-2 лв., работник в месарски магазин, намиращ се на Женския пазар, обясни с направен тогава голям износ на българско агнешко месо за Турция. Той допълни, че агнешкото месо, което продават тази година е българско и разполагат със сертификати за произхода му. Въпреки че в този магазин нямат намерения да увеличават  цените, много търговци в страната прогнозират точно обратното.


По този повод председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров алармира, че „прекупвачи и търговци на агнешко месо вече спекулират с цената преди празниците и си слагат близо 100% печалба за сметка на производители и потребители”. От асоциацията призовават потребителите, които имат възможност, да купуват агнешко месо директно от фермите.


В същото време полски яйца, италиански козунаци и гръцки зеленчуци заливат родния пазар. Освен че тези продукти удрят в джоба българските производители, те могат да се окажат и опасни за здравето ни. Защо – разберете от видеото.


Репортер: Борислав Петров