Същевременно напрежението между лекари и пациенти расте

Докато здравната реформа в България продължава вече дълги години, недоверието в системата все повече расте. Липсата на пари, регионите, останали без лекари и аптеки, без спешна помощ, са само част от множеството проблеми. 

 

Хората казват, че здравеопазването днес не е солидарна и социална система, а за онези, които могат да си я позволят. Седмици преди парламентарните избори различните политически партии се надпреварват с програмите си за оздравяване на системата на здравеопазванетоВсички обаче признават, че проблемите са много и са трупани с години. 

 

Според д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ кризата в здравеопазването е на 50% организационна и на 50% финансова.

 

„Всички партии имат принос за това, което представлява системата в момента”, заяви в предаването „Здравей, България” д-р Дариткова. 

 

На същото мнение е и д-р Таня Андреева от БСП. Според нея проблемите в здравеопазването не могат да се решат за четири години, само от едно правителство.

 

„Проблемите в здравеопазването имат няколко пункта. Първото е, че реформата в доболничната и болничната помощ спря реформата. Второ – затварянето на болниците в малките населени места лиши хората от здравеопазване. Третият важен въпрос е да се възстанови общественият контрол върху НЗОК”, заяви Татя Андреева. 

 

Д-р Нигяр Сахлим от ДПС пък директно обвини ГЕРБ за проблемите в системата.

 

„Първите години от управлението заявихте, че правите една реформа, но тя е невидима за хората и за лекарите, а последният ви министър каза, че няма да има голяма реформа”, заяви д-р Нигяр Сахлим.

 

От „Атака” пък направо предлагат 10% от БВП на страната да отива за здравеопазване. 

 

„Държавата трябва да поеме своята функция, да контролира по-сериозно финансирането на здравеопазването”, заяви д-р Емил Лилов. 

 

„Парите за здраве не трябва да попълват дупки в бюджета”, заяви д-р Димитър Шишков от „Движение България на гражданите”. Освен това той смята, че парите в момента заради политически лобизъм се насочват само към определени райони. 

 

„Политиците разбраха, че могат да правят пари от болница. Делегираните бюджети опорочиха нещата”, заяви още д-р Шишков.

 

От ДСБ също искат увеличаване на бюджета за здравеопазване – от 4,1% на 6%. „Това ще се случи през връщането на ангажимента на държавата към здравеопазването”, заяви д-р Петър Москов от ДСБ.