Причината е протест на служителите в пощите

Изплащането на майските пенсии е под въпрос заради готвен протест на служителите в пощите. Синдикатите в системата подготвят ефективна стачка заради ниски заплати и договор с външна фирма, който източвал компанията. От КТ „Подкрепа” дори се заканиха да дадат на прокуратурата договора за транспортиране на пощенските пратки.


Повечето служители в пощите получават месечно между 300 и 400 лева. Заплатите са замразени от пет години, а пари за увеличението им няма. 


„Нашите искания за повишение на доходите на експлоатационния персонал е с не по-малко от 15%, заяви Пламен Дончев от Федерация „Съобщения” към КТ „Подкрепа”. 


Според изпълнителния директор на „Български пощи” Деян Дънешки исканото увеличение не е възможно към момента и направи следните уточнения:


„Това,  което те искат като ръст е 10% + 14% компенсации за инфлацията, което математически не може да прави 15%, а е 24%. Ресурсът от 20 милиона, който е необходим, ние не можем да си позволим.”


По-голяма заплаха за пощите синдикатите виждат в договора, сключен преди година с охранителна фирма, която да транспортира пратките. 


Влошават се експлоатационните процеси по транспортиране, размяна. Влошава се качеството на услугата, има отлив на клиенти и това води до финансови загуби”, на мнение е Пламен Дончев от Федерация „Съобщения” към КТ „Подкрепа”.


От пощите обясниха, че задължението пратките да се транспортират с охранителна фирма идвало от МВР. Въпреки че това водело до поскъпване на пренасянето на писмата и колетите, се реализирали други икономии.


Синдикатите вече събират подписи от служителите и готвят спиране на работата в пощенските клонове.


Евентуален протест на служителите в пощите най-вероятно обаче би възпрепятствал нормалното изплащане на майските пенсии.


„За мен е странно как синдикатите, които защитават интересите на служителите, поставят на карта изплащането на пенсиите – една от важните задачи на пощите и ако това се компрометира, за мен е странно какъв интерес те защитават, коментира още изпълнителният директор на „Български пощи”.