9% от населението боледува от бронхиална астма, децата са два пъти повече от възрастните

Боледуващите от бронхиална астма в България са 9% от населението. Децата, страдащи от опасното заболяване, са два пъти повече от възрастните. Тревожните данни разпространиха от няколко неправителствени сдружения, сред които и Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

 

Многократно повече са страдащите от болести, предшестващи или съпътстващи астмата, отчитат лекарите. Това са т.н. алергичен ринит и риносинузит, лекарствена алергия и някои други. 

 

Особено тревожен феномен е масовата алергизация в детска възраст в България. Една от сериозните причини за проблема е замърсяването на въздуха, причинено от така наречените микрочастици с диаметър от около 2,5 микрона. 

 

Главен източник на това замърсяване са автомобилите, отчитат неправителствените организации. Тежкият трафик, задръстванията, старите автомобили са сериозна опасност за подрастващите. 

 

От астма страдат над 300 милиона души в целия свят. На 7 май Световната инициатива за борба с астмата отбелязва деня на превенция от опасното заболяване.