Причината - Съединените щати готвят закон за данъчно облагане на покупките в интернет

Пазаруването от интернет сайтовете за електронна търговия, базирани в Съединените щати, може да поскъпне. Причината е, че американският Сенат одобри законопроект, който позволява на щатските власти да облагат с данък продажбите в онлайн магазините. За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде одобрен и в долната камара на Конгреса. 

    
Според действащото към момента законодателство местните власти могат да облагат с данъци само тези търговци, чиито магазини физически присъстват в съответните щати. Така някои от най-популярните интернет магазини плащат налози за продажбите само в щатите, в които имат представителства или дистрибуторски центрове. А реално извършват продажби в цялата страна. 


По този начин държавата губи ежегодно по 12 милиарда долара от невзети данъци


Експерти считат, че при настоящата ситуация онлайн шоповете получават сериозно предимство и стоките в тях са по-евтини, отколкото в обикновените магазини, дори като се включат и разходите за доставка по пощата. Традиционните магазини се оказват в по-неизгодно положение и логично отправиха поредица от официални оплаквания. 


Ако новият закон бъде приет, може да се очаква рязък скок в цените на продуктите, предлагани за продажба в интернет.