Промяната няма да затрудни и връщането на здравните права

При повече от шест месеца в чужбина няма да плащаме здравни вноски у нас и за минали периоди. Новото правило ще освободи хиляди българи, които до момента е трябвало да подадат документ, че няма да се осигуряват у нас още преди да заминат. 


Според данъчните често задължението се е заобикаляло и имало случаи, при които вноските не са внасяни с години. Промяната няма да затрудни и връщането на здравните права, ако решим да се върнем в България. Новото правило не засяга българските студенти в чужбина. 


Досега около 100 хиляди българи всяка година са подавали документи пред данъчните, че живеят или работят извън страната, за да не плащат здравни вноски. Това обаче далеч не са всички, за които старото правило е влизало в сила. 


„Все пак има над 1,5 млн. българи, които живеят извън страната и които не е реалистично да се очаква да плащат здравни вноски у нас”, коментира Росен Бъчваров - директор "Комуникация" в НАП.


По тази причина българите извън страната ще имат възможност да се освободят от здравните си вноски и със задна дата. Така заявлението, което досега са подавали, ще може да бъде представено пред данъчните и на по-късен етап. Това от своя страна означава, че срокове вече няма да има.


„Задължителното условие е да са пребивавали в чужбина повече от шест месеца, уточни Росе Бъчваров.


Заявлението може да се подаде лично или чрез упълномощено лице. Документът може да бъде изпратен до офис на НАП по адрес и по пощата, с обратна разписка. При завръщане в България здравните права ще могат да бъдат възстановени по два начина и отново със заявление.


За целта е необходимо шест последователни месеца да сме осигурявани от работодател или като самоосигуряващи се, обясни още Росен Бъчваров.


Другият вариант е да бъдат внесени 12 вноски по 33 лева. Освен това, за да се докаже, че не сме били в България, ще трябва да покажем документи като копие от задграничен паспорт. 


Повече подробности по темата ще намерите във видеото.