Огромните камиони стоят в двора на болницата повече от 10 дни

В Девин се очаква до дни мобилна болница да поеме част от медицинското обслужване след закриването на местната болница и последвалите протести на хората.


Огромните камиони, представляващи мобилните кабинети стоят в двора на болницата повече от 10 дни. Местните хора и лекари обаче гледат скептично на тях.


„Това, което е доставено е само за спешната помощ. Коментираше се, че евентуално ще се опитат със Здравната каса да преговарят и да се намери някакъв изход, но до момента въпросът не е решен. Ние продължаваме да си изпращаме пациентите за рентгенови снимки в Смолян и Пловдив”, обяснява д-р Румяна Желева, общопрактикуващ лекар от Девин.


От Регионалния център по здравеопазването в Смолян, обясниха че от мобилните кабинети ще могат да се възползват всички лекари и пациенти от региона и то напълно безплатно. С предимство обаче ще бъдат спешните случаи.


„Моя апел към общопрактикуващите лекари, е че не могат да пращат всички пациенти, които се нуждаят от изследвания. Трябва да насочват пациенти, които спешно се нуждаят от резултати, които да насочат диагностичната дейност на доктора в правилната посока и съответно лечебното поведение. Кабинетите не мога да се ангажирам с точна дата кога ще зарабоят, защото кабинетите предстои да ги предоставим за ползване на МБАЛ-Смолян, която вече като лечебно заведение ще организира работата на кабинетите”, заяви за Нова д-р Мими Кубатева, директор РЦЗ-Смолян.


Опитахме се да открием и отговор на въпроса кога се очаква болницата в Девин отново да отвори врати тъй като дъщерното дружество към Смолянската болница е учредено още през февруари.


„От фервуари месец до този месец беше достатъчно време, за да има болница, но нежеланието на кмета, недаването на сграда, защото препъни камъка се оказа липсата на сграда. По-скоро сграда има, но нямаме собственост, нямаме договор да използваме тази сграда като болница. Няма никакво движение кмета еднолично е прехвърлил собствеността от публично -общинска във фалиралото дружество има над 70 запора, доколкото аз знам”, поясни д-р Красимир Събев, управител на дъщерното дружество към Смолянската болница.


Запорите са наложени от кредиторите тъй като болницата има над милион и 800 хил. лв. задължения. В телефонен разговор кмета на Девин Цветелин Пенков отрече думите на д-р Събев и ги нарече лъжи. Той на свой ред го обвини в спъване на процеса за разкриване на болницата. Призна обаче, че не е предоставил на дъщерното дружество правото за възмездно ползване на сградата. Потърпевши от липсата на диалог между страните обаче се оказват над 30 000 души от общините Доспат, Борино и Девин.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Анелия Веселинова