Вече са известни датите, на които ще могат да се видят спектаклите от тазгодишната селекция на „Световен театър в София"

За седма поредна година утвърдилата се като една от най-важните международни театрални платформи у нас - „Световен театър в София”, ще представи между 3 и 8 юни 2013 г. отново както големи имена от световния театър, така и иновативни форми в сферата на съвременния танц, пърформанс арта, мултимедийният спектакъл.


В рамките на програмата от 2007 г. досега, софийската публика се запозна с работата на престижни европейски театри като Бургтеатър - Виена, „Интима театър“ – Стокхолм, Театър „Буф дьо Нор“ - Париж и други. 


„Световен театър в София 2013” ще започне с театралния концерт „Една вечер в киното” на Дойчес театър, Германия по идея на изключителния Самуел Финци. В концертното шоу той събира в експлозивно цяло страстта си към театъра, киното и музиката. На 3 юни в Малък градски театър “Зад канала” Финци, заедно с джазмузиканта Георги Дончев и младия немски композитор Даниел Регенберг, ще поведат софийската публика в музикално и филмово пътешествие с импровизации по класически песни, композиции и монолози от ленти на Чарли Чаплин, през Уди Алън до Дейвид Линч. 


На следващия ден - 4 юни, в ТР „Сфумато” ще гостува едно от най-интересните и нови явления на чешката сцена – „Handa Gote”, с вълнуващата документална сценична поема „Облаци”. В нея екипът обръща поглед към личните архиви на един от своите членове – хореографът и танцьор Вероника Швабова. Тя изследва историята на собственото си семейство в търсене на онези съдбовни моменти и привидно банални неща, запечатали се в паметта, за да направи публиката свидетел на сложната история на Чехия през 20-и век. Постановката носи името на сладкиша - „облаци”, правен от бабата на Вероника Швабова в нейното детство. „Облаци” е забележителна документална панорама на детските спомени, през които се конструира и доизгражда разказа за живота на нейните предци. 


На третия ден от седмото издание на „Световен театър в София” в Младежки театър „Николай Бинев” ще бъде представена словенската постановка „Буря” по пиесата на един от най-значимите руски драматурзи Александър Н. Островски с режисьор Йерней Лоренци.

 

Спектакълът е носител на девет награди от най-големия театрален форум в Словения - Международния театрален фестивал в Марибор. Режисьорът Йерней Лоренци (носител на национални и международни награди, преподавател в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна) създава от класическия сюжет съвременен спектакъл, който външно прилича на весело празненство, под което бушуват разрушителни стихии. Продукцията представя едно от най-добрите постижения на словенския театър през последните години. Режисьорът Йерней Лоренци е от неговите основни представители.


Част от международната програма са и „най-великата експериментална компания на Обединеното кралство” според в. „Гардиън” - „Forced Entertainment”. Нейни спектакли са представяни на всички водещи европейски и световни фестивали, а историята и стилът й се изучават в училищата по изкуства. У нас тя ще представи спектакъла „Празна история”, която като във влакче на ужасите следва двама комиксови герои, изпаднали в беда. 


Тази комична антиутопична съвременна приказка в уникално съчетание между филм, театър и анимация може да бъде видяна на 6 юни 2013 в зала 11 („Люмиер“) на НДК.


На последния ден от тазгодишната програма на „Световен театър в София”  - 7 юни, в Младежки театър „Николай Бинев” ще бъде представен испанският спектакъл „Завръщане”. Той представлява  емоционална танцова история, в която се срещат две от най-известните имена в съвременния испански танц, театър и кино - Марта Етура и Чеви Мурадай. 


Компания „Losdedae”, която стои зад „Завръщане”, е основана през 1997 г. от хореографа и изпълнител Чеви Мурадай и днес е една от най-значимите танцови компании на Испания. Самият Мурадай е отличен с Националната награда за танц през 2006 г., връчвана ежегодно от Министерство на културата на Испания. За спектакъла „Завръщане” той кани звездата на испанския театър и кино – актрисата Марта Етура, носителка на редица международни филмови награди и многократно номинирана за най-престижния национален филмов приз – „Гойя”, който печели през 2009 г. за ролята си във филма „Celda 211”. 


Филмът „Тъмносиньопочтичерно”, в който участва Марта Етура, ще бъде прожектиран на 8 юни от 19.00 ч на Камерна сцена в Младежки театър  „Николай Бинев”, като входът ще бъде свободен.


Всички спектакли се представят за пръв път в България и са с осигурен превод на български език. Спектаклите „Буря”, „Завръщане” и „Облаци” ще бъдат придружени и със субтитри на английски език.  


Билети за спектаклите могат да бъдат намерени съответно на касите на: Младежки театър „Николай Бинев”, МГТ „Зад канала”, ТР „Сфумато” и билетен център, НДК.