Рискът от рак на гърдата се изчислява много трудно, смята проф. Кременски

Миналата седмица световната общественост беше взривена от новината, че Анджелина Джоли е отстранила млечните си жлези, за да премахне риска от развитие на рак на гърдата. Това предизвика професора по медицина от Дартмутския университет Гилбърт Уелш да напише статия със заглавие „Какво пропусна да ни каже Анджелина Джоли”.

 

Над 99 на сто от жените нямат гените BRCA1 или BRCA2, които повишават риска от рак на гърдата. BRCA1 е нещо лошо… Увеличава риска от рак на гърдата около пет пъти, а рискът от рак на яйчниците над 10 пъти", допълни той.

 

Според професор Уелш жените, които не носят този ген не се нуждаят от профилактичната мастектомия. По думите му обаче признанието на Джоли повдига важен въпрос – трябва ли жените да се изследват за наличието на този ген.

 

С мнението на Гилбърт Уелш се съгласи напълно българският национален консултант по генетика проф. Иво Кременски, който направи няколко извода от случая с Джоли. На първо място „истината е в профилактиката”, смята специалистът. „Другото е, че генетичните изследвания настъпват като цунами, заливат ни. Въпросът е готови ли сме за тях, а отговорът – не, не сме!... Въпросът е кога и как да се правят генетични изследвания и как да се изчисляват рисковете, да се предприемат и профилактичните мероприятия – в случая мастектомия”, каза той.

 

„Тези два гена (BRCA1 и BRCA2, бел. ред.) са известни отдавна. Те засягат около 10% от фамилните ракове, а не въобще от рака на гърдата и по-малко от 1% от нефамилните ракове. Веднага трябва да кажа, че има поне още 19 гена, които предразполагат към рак на гърдата. Т.е. - не е толкова често и не се отнася към всички жени”.

 

Проф. Кременски призова жените още да се информират добре преди да си направят каквито и да било генетични изследвания. Според експерта всеки избира дали да се подложи на операция или не. „В конкретния случай, при риск от 78%, това е оправдано”, смята българският специалист, който обаче отбелязва, че изчисляването на процентите е много трудно, а високият риск зависи от много фактори и варира в големи граници. Наред с това повишената опасност обикновено се получава след 70-, 80-годишна възраст.  

 

Националният консултант по генетика призова да се създаде национална програма за генетични изследвания и генетична профилактика. Необходимо е и обучение на всички нива – от лекарите до пациентите.

 

Повече по темата гледайте във видеото.