Това е посочено в становище на Комисията за защита на конкуренцията

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лишава пациентите от право на избор на подходящите за състоянието им медицински изделия според преценката лекарите. Това се твърди в становище на Комисията за защита на конкуренцията

 

Чрез промяната на реимбурсния модел и премахването на възможността за доплащане от страна на пациентите, се ограничават лекарите в това да приложат най-адекватното за пациентите лечение.

 

Според антимонополната комисия ефектът от промяната на реимбурсния модел ще доведе до затваряне на пазара на реимбурсирани медицински изделия и до ограничаване на конкуренцията на него.

 

НЗОК заплаща част от медицинските изделия (сърдечни клапи, коленни и тазобедрени стави, кохлеарни импланти, тест-ленти за клюкомери и др.), необходими на здравноосигурените граждани при тяхното лечение.

 

Здравната каса трябва да определи най-ниската стойност на медицинските изделия, която НЗОК ще реимбурсира на болниците и аптеките в страната.

 

Процедурата по договаряне обаче все още не е приключила, се казва в съобщението.

 

Съдържат се дискриминационни условия за допускане на участници до процедурата по договаряне. Те противоречат на националното и европейското право на конкуренцията и ограничават участието на пазара на реимбурсирани медицински изделия на настоящи или потенциални производители и/или търговци.

 

В сегашната методика липсва възможността за доплащане от страна на пациента на изделия, които са по-скъпи от договорените от НЗОК.