Вирусът предизвика серия от смъртни случаи в Саудитска Арабия, а вече и в Европа

Засега няма риск новият коронавирус, който предизвика серия от смъртни случаи в Саудитска Арабия, а вече и в Европа, да стигне до нашата страна, смятат специалисти. 

 

Въпреки това е възможно заразата да започне да се предава не само от животни, но и от човек на човек. В този случай не е изключено опасният щам бързо да се пренесе в различни страни. 

 

Новият коронавирус е от групата на тежкия остър респираторен синдром, който преди около 10 години предизвика стотици случаи на дихателна недостатъчност и смърт в Азия, Северна Америка, Западна Европа и Канада.

 

„Новият вирус е различен, не е генетично идентичен с този, който 2003-та предизвика проблемите”, коментира здравният експерт д-р Ангел Кунчев.

 

Заболяването протича като остра дихателна инфекция и се овладява трудно, смятат лекари. Досега заразените са няколко десетки, но повече от половината пациенти са починали. 

 

„Неприятното е, че макар да нямаме още 100% сигурни данни, за случаите във Великобритания се счита, че болният човек, който е пребивавал в Саудитска Арабия и е пренесъл вируса, го е предал на двама от своите контактни в семейството. Това е първият случай, в който можем да се съмняваме за предаване от човек на човек”, обясни Кунчев.

 

Засега обаче няма риск от широко разпространение на заразата в Европа и в нашата страна, смятат здравните експерти. 

 

Според специалистите в момента по-сериозна е опасността от епидемия от новия птичи грип, който върлува в Китай и също протича с възпаление на дихателните пътища и пневмония. Заболелите от новия птичи грип вече са поне стотина, отчитат епиедемиолозите.