Повече от 650 хиляди души по света са заразени с резистентния щам

Витамин С убива резистентен на антибиотици щам на туберкулозата в лабораторни условия. Изненадващото откритие, направено от американски учени, може да се окаже повратна точка в лечението на опасното заболяване. 

 

Повече от 650 хиляди души по света са заразени с резистентния щам.  

 

Лабораторното проучване установило, че витамин С действа като редуктор, който стимулира образуването на така наречение свободни радикали. Именно те убиват щама на туберкулозата, дори и онези разновидности, които са резистентни на антибиотици. 

 

Изследването е проведено в колежа по медицина „Албърт Айнщайн”. Неговият ръководител - професорът по микробиология и имунология доктор Уилям Джеъкъбс, заяви, че засега са извършени опити само в лабораторни условия. Той уточни, че все още не знае дали това свойство на витамин С  ще проработи върху животни и хора. 

 

Професорът уточни, че в случай на успех, витамин С ще се окаже чудесен начин за лечение на туберкулозата, защото е евтин и достъпен. 

 

Аскорбиновата киселина изпълнява много важни функции в човешкото тяло. Добри естествени източници на витамина са портокалите, касисъти броколите, уточняват експерти.