С надпис "Аз протестирам! Не на насилието!” се окичиха във Варна, Русе и Смолян

В много градове лекарите от Спешната помощ са в символични протести. Причината е случаят от преди дни в София - екип се отзова на повикване, а когато пристигна на място, беше бит.

 

Медиците от Центъра за спешна помощ във Варна протестираха символично днес, подобно на колегите им от Русе. Причина за недоволството е нападението над екип на Спешна помощ на 24 май. Лекарите в морската ни столица ще носиха на реверите си хартиени лентички с надпис "Аз протестирам! Не на насилието!". Искането на медиците е до две седмици парламентът да инкриминира посегателствата над медици, а в автомобилите на спешните екипи да бъдат поставени паник бутони.

 

Лекари на протест срещу насилиетоМедицинските работници от болницата в Смолян се присъединиха към исканията на колегите си от страната. Те разказаха, че са изложени на постоянен психически и физически тормоз от пациенти и техни  близки. Неведнъж някои от лекарите и сестрите също са били удряни.

 

Според председателя на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Каталиева лекарите няма да си позволят ефективни протести, но напускането на всеки един от тях ще е вид ефективен протест срещу случващото се в сектора.