Здраве с пари не се купува, а с добро здравеопазване, смята бизнесменът

При добра политика в здравната сфера крайният резултат би могъл да бъде понижаване на цените на лекарствата, смята Огнян Донев, председател на една от водещите работодателски организации у нас - КРИБ.

 

„Ако политиката в България се насочи към стимулиране на генеричното производство, ще се постигне този резултат при всички медикаменти, изписвани с рецепта от лекуващия лекар”, обясни бизнесменът. „На свободния пазар обаче нищо не може да се прави. Там конкуренцията е жестока и контролът на самия пазар е много по-силен от обществения контрол.”

 

Децентрализацията при закупуването на лекарствата има своите плюсове и своите минуси, отбеляза също Донев. „По принцип мярката беше правилна. Никъде по света здравното министерство не се занимава със закупуване на лекарства. Правилно беше то да отиде в болниците, но начинът, по който се направи, не беше правилен”.

 

Огнян Донев отрече обвиненията, че има амбиции да влияе на политиката в страната. Призна обаче, че познава премиера Пламен Орешарски и още двама министри, с които се е срещал служебно.

 

След като отбеляза, че компанията му получава под 1,86% от обществения ресурс, Донев коментира и делата, които се водят срещу него с това, че няма доказателства за негова вина и че прокуратурата няма да намери доказателства, защото такива няма.

 

Ако конюнктурата в страната продължи да се влошава, никой няма да успее да разкрие 250 хил. работни места, както обещава правителството, смята бизнесменът.

 

„Говори се за реиндустриализация на България. Разбира се, че трябва да положим големи усилия за развитие на българските предприятия” съгласи се Донев, но отбеляза, че реиндустриализацията не води до повече, а до по-малко работни места заради технологичния напредък.

 

Цялото интервю с Огнян Донев гледайте във видеото.