На връх “Околчица” ще възстановка на последния бой на четата и гибелта на революционера

С мероприятия и церемонии в цялата страна ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата на родината.

 

Всенародно поклонение ще се проведе на връх „Околчица”, където е организирана и възстановка от Национално дружество „Традиция” на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев. Врачанският митрополит Калиник ще отслужи молебен за България, а Председателят на парламента Михаил Миков ще произнесе слово и ще поднесе цветя на паметника на върха.

 

Точно в 12 часа по традиция сирените ще огласят цялата страна в почит на поета-революционер и другите, дали живота си за освобождението на България.

 

Освен с венци и цветя, гимназисти от София ще почетат гениалния поет с литературно четене. Според изследователя на Ботевите стихове проф. Панов те са били разпространявани ведно с оръжията и униформите за априлското въстание, с думите: "Тези книжки са по-важни от барута".

 

„Това, което се опитваме  да направим с българските ученици е да им покажем, че когато те сами взимат участие в това предприятие, че го правят не за да се покажат, а сами да съпреживеят Ботевата поезия. Идеята е да проникнем в онези ценности, които Ботевата поезия съдържа в себе си.”

 

”Политическа зима” в Деня на БотевУченици от няколко столични гимназии ще четат Ботевите стихове в подлеза на Софийски университет.

 

Във Враца са се събрали участниците в националния поход „По стъпките на Ботевата чета” от Козлодуй до връх Околчица. 800 души пристигнаха в града вчера следобед. Дори дъждът, който не спира да вали няма да им попречи да отдадат почит на революционера.

 

„Походът е с 865 участници”, уточни неговият ръководител Георги Петков. По думите му всички се събират на 27 май в Козлодуй и потеглят на следващия ден.

 

Повече за похода и останалите чествания ще научите от видеото.