Лекарите му искали оставката, защото не ги пуснал в управлението на Касата

С подкрепата на пациентски организации, Българският лекарски съюз отново поиска оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков. В същото време Върховният административен съд отмени постановление номер 5 на Министерския съвет от 10 януари 2013 г., с което бяха приети обемите и цените на медицинска помощ по Закона за здравното осигуряване. Д-р Цеков обаче отново е категоричен, че няма да си тръгне под натиска на медиците, макар да е наясно, че най-вероятно няма да продължи на поста при новото политическо мнозинство в парламента.

 

Въпреки че не е запознат официално с решението на ВАС в детайли, Цеков смята, че то не крие рискове за системата. Може обаче да се наложи повторение на процедурата, когато в НЗОК се запознаят с мотивите на съда.

 

Цеков настоя, че има подкрепата на много пациентски организации, които са я заявили още през февруари. Добави, че освен БЛС, съсловните организации също не са предявили претенции към него. Шефът на Здравната каса не приема тиражираните от лекарския съюз обвинения, защото смята, че си изпълнява задълженията.

 

„Чисто професионално не приемам упреците. До голяма степен действията на управителя на Касата са предопределени. Министерството издава наредбите, Народното събрание приема бюджета на НЗОК и управителят е поставен в едни рамки, които трябва да следва”, сподели д-р Цеков. Обяснява си силния натиск да подаде оставка с това, че се е противопоставил на идеята лекарският съюз да влезе в оперативното управление на Касата. Освен участието на БЛС в преговорите по националния рамков договор, „всичко останало по отношението на контрола и изпълнението на договора се възлага на НЗОК с нейните подразделения. Мисля, че тук някъде тръгна проблемът”, каза Пламен Цеков в студиото на „Здравей, България”.

 

„Има обаче втори аспект, който е по-важен – аз съм политическо лице, избран съм от Народното събрание, от политическа партия ГЕРБ. НЗОК е независима институция, но работи в тясно сътрудничество с парламента и финансовото министерство и е редно, когато има ново политическо мнозинство управителят на Касата да бъде в съзвучие с тези институции”, отбеляза шефът на НЗОК. Пламен Цеков обаче очаква разговор с новите управляващи, за които здравеопазването е приоритет.

 

Целия разговор с управителя на Здравната каса можете да проследите във видеото.