Сиренето помага за намаляването на кухините в зъбите, защото неутрализира киселинната плака

Сиренето помага за намаляването на кухините в зъбите, защото неутрализира киселинната плака, установи ново изследване на Академията по обща стоматология в САЩ, съобщи БГНЕС.

 

Учените открили, че млечният продукт прави устата по-алкална, което от своя страна намалява необходимостта от лечение на зъбите. Оказало се, че сиренето създава защитен слой около зъбите. Колкото по-високо е нивото на pH на повърхността на зъбите, толкова по-защитени са те от дентална ерозия, която причинява кухини и води до необходимост от пломби.

 

Изследването е извършено с 68 деца на възраст между 12 и 15 години.

 

Те били разделени на три групи. Едната група била помолена да консумира ежедневно порция сирене, другата група консумирала кисело мляко без захар, а третата група - чаша прясно мляко, последвана от промивка на устата.

 

Нивата на pH върху денталната им плака били измерени както преди експеримента, така и 10, 20 и 30 минути след него. При децата, които са яли кисело мляко и пили прясно мляко, не е била установена промяна на нивата на pH в устата им в нито един от интервалите. Тези, които са яли сирене, показали бързо повишаване на нивата на pH във всеки един интервал.

 

Учените смятат, че яденето на сирене увеличава количеството слюнка в устата, което е естественият начин на тялото да поддържа здравословни нива на pH. Освен това сиренето освобождава химически вещества, които могат да създадат защитен слой върху зъбите. Този слой допълнително ги защитава от киселините, атакуващи емайла.