С отпадането на стария телефон 150 и въвеждането на единния 112 са възникнали сериозни проблеми в работат

Главно на фелдшери залагат в центровете на „Бърза помощ” в Разградско, за да може да бъдат поети всички дежурства и системата да функционира. Това обяви директорът на областния Център за спешна медицинска помощ д-р Николай Йоцов. 


По думите му докторите бягат от „Бърза помощ” заради стреса, ниското заплащане и извършването на куп несвойствени дейности.


В центровете на „Бърза помощ” в региона има общо 24 щатни бройки за лекари. Заети са обаче само 7.


 „В Разград трябва да са 11, а са 4, с една работеща пенсионерка. В Кубрат трябва да са 5, а са 2. В Исперих трябва да са 6, а са 3. Аз съм взел от лекарските бройки, за да назнача фелдшери, за да мога да покривам графика”, обясни д-р Николай Йоцов.


Системата се крепи на фелдшерите, които са общо 43-ма души. Освен от текучество, в центровете се оплакват и от лошото отношение на гражданите.


„Смятат, че когато няма осигуровки и когато нещо се случи - някой падне на улицата или възникне някакъв медицински проблем, лекарският екип е този, който трябва да реши проблема и екипа на „Бърза помощ” също”, обясни д-р Светлан Стоянов


На медиците много им тежи, че са прехвърлени немалко дейности, които нямат нищо общо с бързата медицинска помощ, като трупните освидетествания и транспортът на кръв


В „Бърза помощ” се оплакват още, че с отпадането на стария телефон 150 и въвеждането на единния 112 са възникнали сериозни проблеми в работата им.  


„Понякога се оказва така, че линейката пристига преди пожарната и преди полицията. Забавянето при подаването на сигналите също оказва своето немалко значение. Нашето предложение в момента е тел. 150 да се върне”, поясни д-р Светлан Стоянов.


Не на последно място, за да се запази системата, е наложително да се подобри и заплащането, убедени са медиците. Според тях за лекарите то трябва да започва от 1200 лв. месечно.    


Репортер: Любомир Илиев