Връщане назад ли е облекчаването на забраната или разумна стъпка?

„Болната” тема за тютюнопушенето в заведенията, неговата забрана и нейната отмяна отново разгорещи страстите в студиото на „Здравей, България”. В защита на въведения миналата година строг ограничителен режим се обяви д-р Станимир Хасърджиев, а свободният избор на пушачите да се отдават на вредния навик на обществени места намери бранител в лицето на журналиста Ива Николова.

 

„Като всеки сатрапски закон, този за забраната за пушенето в заведенията не работи”, смята тя, но наред с това отбелязва, че обществото трябва да живее така, че „да не си пречим един на друг”.

 

В потвърждение на неприемливостта на ограниченията за пушачите Николова припомни, че като държавна политика за първи път цигарите попаднали под ударите на забраните по времето на нацисткия режим в Германия.

 

Д-р Хасърджиев твърди, че липсата на дим в заведенията му помага сам да ограничи, с надежда да откаже, вредния порок. Не може при положение, че човечеството казва, че пушенето убива, в България да ревизираме последната забрана, допълни той.

 

Срам берем по цял свят”, коментира лекарят, според когото имало данни, че пушачите у нас действително намаляват благодарение на забраната. Защитникът й обаче не вярва на други едни данни – онези за намалелия оборот в заведенията, откакто въздухът там е по-чист.

 

Медикът припомни поредното предупреждение на Световната здравна организация, че порокът е най-опасното явление за здравето. „Тютюнопушенето е вредно и не може държавата да го насърчава”, категоричен беше д-р Станимир Хасърджиев.

 

Сблъсъка в неговата пълнота можете да проследите във видеото.