От ЕС твърдят, че ароматизираните цигари са по-вредни

Ментоловите и плодовите цигари ще бъдат забранени. Това реши Съветът на Европейския съюз. За да влезе в сила промяната, обаче, е необходимо да бъде гласувана и от Европарламента. Колко опасни могат да са ароматизираните тютюневи изделия и защо се налага забраната им провери екип на Нова телевизия.


Мента, плодове или какао – оказва се, че тези аромати могат да направят цигарите значително по-опасни за здравето ни, категорични са лекарите.


„Ментолът се оказва, че засилва действието на въглеродния монооксид. Ментолът засилва действието на никотина, така че тези, които пушат ментолови цигари имат по-голям риск по-бързо да развият никотинова зависимост. В цигарите се поставя и какао. Какаото знаете, че се използва в сладкарската промишленост, но когато какаото гори, се отделят вещества, които предизвикват рак”, обяснява д-р София Ангелова – пулмолог към Дружеството по белодробни болести.


Лекарите предупреждават, че също толкова вредни са и т. нар. „Слимс” цигари – смятани за по-леки. Засега, обаче, употребата им няма да бъде спряна, решиха здравните министри от Евросъюза.


„Какво значи лека цигара? На кутията да пише един милиграм смола, а на другата – 10 милиграма смола. Пушачите живеят със заблуждението, че приемат 10 пъти по-малко смола. но това не е така”, допълва още д-р Ангелова.


Според специалистите хората, които интензивно пушат по-леки цигари, всъщност поемат до 4 пъти повече токсични вещества от останалите пушачи.


Министрите от Евросъюза решиха още здравните предупреждения да заемат 65% от предната и задната страна на опаковките на цигарите. Първоначалното предложение на комисията беше за 75 на сто, докато България настояваше за 50%.