Те ще бъдат обсъдени от Комисията за взаимодействие с гражданските организации в НС

Точно в 15:00 часа в пленарната зала на Народното събрание започна заседанието на Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения. Там вместо депутатите седнаха представители на неправителствени организации и на протестиращите, които заедно с Мая Манолова и депутати обсъждаха правилата, по които да бъде променен Изборния кодекс.

 

Тези хора обаче бяха обявени от протестиращите пред парламента за предатели и дори на шега бяха наричани "елитни протестиращи". Големи неправителствени организации бойкотираха тази покана за среща в парламента.

 

Около 100 души от поканените експерти и членове на неправителствени организации влязоха в пленарната зала. В заседанието участва и омбудсманът на Републиката Константин Пенчев.

 

"Искам да ви кажа, че аз съм тук не в качеството на юрист, а пък недай Боже като специалист по изборно право...аз представлявам хората, всички хора. тези, които са тук, и тези които са на улицата", заяви Константин Пенчев.

 

„Едно е да стоим в академична обстановка и да мислим какъв съвършен Изборен кодекс да напишем, друг е въпросът дали ситуацията позволява това, защото хората искат бързи промени на правилата - особено в частта за избор на народни представители, които можем да предложим в един обозрим срок на първо и второ четене”, заяви по време на зесадението омбудсманът.

 

Животновъдите ми се оплакаха, че министърът не ги е приел, зеленчукопроизводителите също са недоволни. Някои НПО не поискаха да участват тук, но предложиха своите виждания в частта за избор на народни представители, обясни той. Те искат спешни промени за подготовка на едни евентуални извънредни избори”, допълни още Пенчев.

 

Омбудсманът препоръча спешно пренаписване на изборните правила и бързото им приемане от депутатите, така че те да мога да влязат в сила дори при предсрочни избори.

 

Представителите на организациите, които приеха поканата на парламента, обсъдиха популярни вече опции за промяна в законодателството - въвеждане на електронно гласуване, използването на машина за гласуване, активна регистрация за изборите и възможност за отзоваване на депутатите.