Цифрите ще останат непроменени, но непохарчените пари ще бъдат прехвърляни за следващата година

Лидерите на Европейския съюз постигнаха договорка за 7-годишния бюджет на Общността. Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу обяви, че бюджетът за периода 2014-а - 2020-а година ще бъде 960 милиарда евро.


Бюджетът на Евросъюза беше договорен още през февруари, но ратифицирането му беше блокирано от парламента. Съгласно постигнатата снощи договорка, цифрите ще останат непромени, но непохарчените пари ще бъдат прехвърляни за следващата година. Досега те бяха връщани към националните бюджети на държавите-членки.


Източник, близък до преговорите е съобщил, че допълнителни 10 милиарда евро ще бъдат прехвърлени към Европейската инвестиционна банка. Тези пари могат да бъдат използвани за окуражаване на националните банки да отпускат кредити на малкия и средния бизнес.


27-те държавни и правителствени ръководители на срещата в Брюксел подкрепиха единодушно новите правила. Председателят на Европарламента Мартин Шулц призова евродепутатите също да гласуват в полза на бюджета. Това обаче може да стане най-рано през септември.