В хасковската болница ще има проверка заради сигнали

На шест или осем от директорите на болници в страната ще бъдат сменени заради изтичащите им договори за управление. Това заяви здравният министър Таня Андреева. Тепърва ще бъдат направени конкурси, за да бъдат избрани хората, които да поемат управлението на здравните заведения.

 

„Много от директорите на болници отказват да си говорят с мен, дори и ръководителят на НЗОК. Не знам дали затова, че не съм им симпатична, или по политически причини, което е недопустимо”, коментира Андреева.


По думите й при управлението на ГЕРБ масово са сменяни шефовете на болници. „Почти всички са техни партийни членове, което за мен е също недопустимо”, заключи здравният министър.


Тя коментира и смяната на Съвета на директорите на Специализираната болница по онкологични заболявания.


„Тя е 100% държавна, там има сигнали за редица нарушения. Предстои там да направим проверка. Очаквам всеки наш ход да бъде обяснен като политически причини, но има документация в тази болница, в която държавата е инвестирала милиони и всеки може да влезе и да види в какво състояние е тя”, уточни Андреева. Тя посочи, че предстои да се направи и проверка на хасковската болница.

 

В понеделник започва проверка на финансовото състояние на болницата по онкология. Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева. Според нея промените в ръководството не са политически, а са с цел подобряване на работата на заведението. Междувременно от Бългрския лекарски съюз съобщиха, че няма да преговарят за Националния рамков договор за следващата година, докато Пламен Цеков е управител на Здравната касата.