Медиците протестират срещу решението на министерство да смени част от ръководството на болницата

Персоналът на Специализираната болница по онкология в София започва символичен протест срещу решението на здравното министерство да смени част от ръководството на заведението. Медиците смятат, че новите назначения ще върнат развитието на болницата назад и ще ощетят пациентите.


Здравното министерство уведомява с писмо за смяната на двама от общо тримата членове на съвета на директорите. На тяхно място назначава доц. д-р Петранка Троянова и Ласко Лазаров.


Троянова е била бивш изпълнителен директор на Онкологията, но договорът й е бил прекратен предсрочно заради проверки на прокуратутара за финансови нарушения.


„В борда на директорите ще бъдат доц. Троянова и доц. Валерианова - бившата и настоящата директорка. Те не могат да се понасят една друга, а трябва да ръководят една болница. В момента се залага една бомба със закъснител на тази болница, която има много важна роля в лекуването на онкологично болните”, обяснява проф. Димитър Цингилиев.


„При взимането на решения с просто мнозинство, каквото и да бъде предложено от страна на изпълнителния директор, който защитава интересите на работещите в тази болница, може да бъде бламиран от останалите членове на борда. Така че това ще спре нашата дейност”, категоричен бе д-р Красимир Катерински - началник на отделение в Онкологията.


Според доц. Галина Чакалова - началник на гинекологичната клиника към Онкологията „не може едно болнично заведение да е печелившо на фона на тази финансова криза и точно в такъв момент да се смени бордът на директорите, за да се създадат конфликти”.

 

Медиците смятат, че новите назначения са политически.


„След изборите всичките назначения, които са направени досега са политически, включително и това. Нас нито са ни попитали, нито е имало среща с нас, нито някакъв нормален диспут, а просто идва с една заповед от министерството, че сменят този и слагат друг”, обяснява още д-р Катерински.

 

В понеделник започва проверка на финансовото състояние на болницата по онкология. Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева. Според нея промените в ръководството не са политически, а са с цел подобряване на работата на заведението.

 

От парламентарната трибуна тя поиска оставката на шефа на НЗОК Пламен Цеков.

 

Междувременно от Българския лекарски съюз съобщиха, че няма да преговарят за Националния рамков договор за следващата година, докато Цеков е управител на Здравната каса.


Повече по темата гледайте във видеото.