Касата е на червено и няма да може да се разплати с лечебните заведения, каза Андреева

„Още в първите ми дни като здравен министър започнах да работя по три проблема. Единият е разписването на новата здравна стратегия, защото такава нямаше, а става въпрос за стотици милиони, които ще се използват за спешната помощ, за малките райони и превенция и профилактика”, каза в „Здравей, България” министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

 

На въпрос какви проблеми е видяла в Здравната каса и защо иска оставката на д-р Пламен Цеков, тя каза, че искането за оставка не е тръгнало от нея, а от Българския лекарски съюз. „Те казаха, че не могат да работят с него и че мнението на съсловните организации не се зачита”, отговори министърът.

 

По думите й никога Здравната каса не е работила толкова непрозрачно – не се знае как се изразходват парите. „Моето безпокойство е, че Касата е на червено и няма да може да разплати с лечебните заведения”, аргументира се д-р Андреева.

 

На въпрос кой ще заеме поста на д-р Цеков, здравният министър отговори, че не знае каква е номинацията. „Предполагам, че днес няма да има избор на нов шеф”, заяви тя и допълни, че се надява новият управител на Касата да е компетентен човек. „Това са парите на пациентите, които те внасят за лечение. Надявам се също така новият управител да работи добре с Надзорния съвет”, заяви още д-р Андреева.

 

По време на разговора със здравния министър по телефона се включи и шефът на Здравната каса Пламен Цеков, който поиска право на отговор. Той обясни, че до момента нито една институция не е изпратила до него документ или покана, че мандатът ще му бъде прекратен предсрочно.

 

От медиите разбирам, че съм първа точка в дневния ред на парламента. Аз няма да присъствам там, когато към мен се отправят обвинения и няма да мога да представя аргументите си”, каза Цеков. По думите му точката, с която му се иска оставката, не е подкрепена с нито един документ, а се базират само на изказване на определени хора, който са зависими от здравния министър.

 

„Когато се говори за нарушения и неизпълнение, те трябва да бъдат подплатени с документи”, каза той и допълни, че според него здравният министър не знае как се структурира бюджетът на Касата. „Не знам как е управлявала болница”, заяви той. 

 

Ще понеса вината за всичко”, отговори Андреева и допълни, че единствената информация, която е поискала от него, е по повод парламентарно питане, но не е получила тази информация. 
„Не приемам обвиненията, че това е политически акт”, подчерта тя.

 

От своя страна Цеков каза, че чува само лъжи

 

Целия разговор с министъра на здравеопазването гледайте във видеото.