Тъмните бири предпазват по-добре сърцето от светлите, установили учените.

Пиенето на халба бира на ден подобрява здравето на сърцето, установиха гръцки учени.


Те установиха, че притокът на кръвта към сърцето се подобрява само няколко часа след изпиването на две трети от халбата и ефектът е по-силен отколкото при пиенето на неалкохолен еквивалент.


Откритието подкрепя предишно изследване, според което умереното пиене на бира предпазва от сърдечно заболяване. Според някои проучвания халба бира на ден намалява риска от сърдечен удар и инсулт с до 30%. Това обаче е едно от първите изследвания за това какво се случва в сърдечно-съдовата система веднага след изпиването на халбата бира.


Учените от университета Харокопио в Атина избрали 17 мъже непушачи в края на 20-те и началото на 30-те си години. Сърдечно-съдовото здраве на всеки от тях било преценено час или два след изпиването на 400 милилитра бира, еквивалента на малко над две трети от една халба.


По-късно те преминали през същото изследване, но след като изпили същото количество неалкохолна бира или водка. Резултатите, публикувани във вестник "Нутришън", показват, че и трите напитки имат полезни свойства за твърдостта на артериите, но най-голяма е ползата от бирата. Според учените комбинацията от алкохол и антиоксиданти в напитката вероятно е от ключово значение за благоприятните последици за здравето.


Тъмните бири предпазват по-добре сърцето от светлите, установили още учените.