Освен това – редовният секс намалява значително риска от преждевременна смърт

Редовният секс трайно подмладява хората, установиха британски учени.


Според резултатите от изследването на доктор Дейвид Уийкс възрастните мъже и жени с активен любовен живот изглеждат с между 5 и 7 години по-млади от действителната им възраст. Друго британско изследване установи, че редовният секс намалява наполовина риска от преждевременна смърт. 


Хората от всички възрасти трябва да са наясно с благоприятните последици от здравословния любовен живот, убеден е д-р Уийкс, който е изследвал хиляди мъже и жени от всички възрасти в продължение на 10 години. 


Хората, които изглеждали по-млади от действителната си възраст, заявили, че правят секс средно с 50% повече - при възрастовата група между 40 и 50 години това се равнява на три пъти, а не два пъти в седмицата


Според д-р Уийкс удоволствието от секса е "ключов фактор" за поддържането на младостта. Биологията също играе определена роля, тъй като при секса се освобождават ендорфини – естествените химически вещества на доброто настроение в тялото. От своя страна, това действа като природно обезболяващо, облекчава тревожността и улеснява заспиването. Сексът подобрява кръвообращението, което е от важно значение за сърцето и придава на кожата здравословен блясък. При секса се освобождават и хормони на растежа, което помага за поддържането на еластична кожа и следователно предпазва от бръчки.


И с това полезните въздействия не спират - сексът помага за изгаряне на мазнини и освобождава вещества, които засилват имунната система, а успокояването на стреса подобрява качеството на съня. 


"Моето послание е, че сексът е нещо добро. Стереотипът за възрастния човек е, че когато започне да получава пенсия, престава да прави секс, а това не е вярно. Сексуалното задоволство е основен фактор за качеството на живота и заема толкова високо място, колкото духовното или религиозно отдаване и други морални фактори, така че положителното отношение към зрелия секс трябва да се стимулира решително", категоричен е 59-годишният д-р Уийкс.