Това коментира международният редактор на Нова ТВ

Скандалът на седмицата на международната политическа сцена бе предизвикан от изнасянето на секретни документи, които разкриха, че САЩ са подслушвали европейски институции, мисии на Европейския съюз отвъд Океана и европейски посолства. 


Според международния редактор на Нова ТВ - Олег Иванов, информацията съвсем естествено предизвика остри реакции от Брюксел, Берлин, Париж, като изказванията следваха една посока – подобни практики на подслушвания между съюзници са абсолютно недопустими и принадлежат на други, вече отминали времена. 


„Може и да приемем, че шпионажът е неизменна част от съвременния свят, въпреки че не се признава официално, но подслушване между близки съюзници определено е смущаващо”, коментира редакторът.


Според него последствията от скандала за отношенията между две водещи икономически сили е твърде вероятно да поставят под заплаха сключването на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС.


„На споразумението се гледаше като на чудесна възможност за взаимопомощ в условията на глобална криза”, допълни Олег Иванов. 


Какви са възможностите за изясняване на случая с подслушванията и какво е бъдещето на Едуард Сноудън, който изнесе секретните документи и сега е обвинен в държавна измама в родината си, както и коментар на събитията в Египет – гледайте във видеото.