Според Велислава Дърева Плевнелиев се е изказал не като държавен глава, а като страна

В петъчното си изявление, провокирано ситуацията в страната и продължителните протести, президентът Росен Плевнелиев подчерта, че не следва да се прокарва каквото и да било разделение в обществото. Той дори се обърна към политиците и ги предупреди, че който не съзнава това, ще плати висока политическа цена. Какво обаче каза Росен Плевнелиев на всички останали хора, които не са политици, бе тема на обсъждана от журналистите Найо Тицин и  Велислава Дърева в „Събуди се”.

 

Има хора, които пишат речите на всички президента. На мен ми се струва, че ние ще обсъждаме не самия президент, а тези, които са му написали речта. Имам чувството и че тези, които са я писали, малко са се объркали”, отбеляза Дърева.

 

Според нея интересното в речта обаче е, че президентът говори за „политиците”, от което следва да се направи изводът, че той не е един от тях и заема позицията на човек, който няма нищо общо „с тях, онези политици, които са лоши”. Държавният глава не може да говори така, категоричен бе журналистът.

 

„Той не се изказа като държавен глава, а като страна”, обобщи Велислава Дърева.

 

От своя страна, Найо Тицин отбеляза, че „инженерите на прехода са в паника, защото за първи път български президент не е зависим от тях”.

 

„Изведнъж този благ на вид човек зае позиция против статуквото и симбиозата между политическата върхушка, олигархията и мафията и зае позицията на гражданите. Той наистина се отграничи от политиците и това е много ценно в неговата реч. Всички останали политици, които са в парламента, не се заявяват като част от гражданите”, коментира Тицин.

 

Той предвиди, че в резултат на обявената позиция на президента очаква върху неговата личност да бъде изсипана „кофа с помия”. Найо Тицин обаче допълни, че „този филм сме го гледали” и заяви, че тогава мишената на „инженерите на прехода” е бил Иван Костов.

 

Журналистът бе категоричен, че разделението в момента е между гражданите и мафията и че разграничаването на президента от политиците и мафията е най-естествената му реакция като обединител на нацията.

 

Велислава Дърева коментира, че Найо Тицин е „по-романтично настроен” и че единственото читаво нещо, което е казал президентът, е че парламентарните партии трябва да седнат и да се разберат и да има диалог, който в момента липсва.

 

Целия разговор в студиото на „Събуди се” гледайте във видеото.