Това прогнозираха в „Здравей, България” лекари и пациенти

Трудно и объркано се живее с такава диагноза и неуредиците със заплащането на тези лекарства”, каза в „Здравей, България” Ани Бонева, която осъди Министерството на здравеопазването относно идеята отново финансирането на лекарствата за онкологични заболявания да премине към фонд или Министерството на здравеопазването.

 

По думите й причините са няколко – хаос, симулация за някаква работа, безхаберие и опасенията, че делата срещу министерството ще започнат с пълна сила. „В повечето случаи делата се печелят”, каза тя.

 

На въпрос какво й е отнело това ходене в съда, Ани Бонева каза, че битката не е само за живот. „Битката е жестока, на няколко фронта едновременно – срещу системата, срещу министерството и чиновническо бездушие, за лекарства и какво ли още не”, каза тя.

 

Това звено не е горещ картоф, просто има много интереси”, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. По думите му информацията, че Здравната каса е направила преразход от 30 млн. лева за лекарства на онкоболни, е спекулация.

 

Според него, ако лекарствата се прехвърлят в Министерството на здравеопазването, ще има десетки съдебни дена заради неполучаване на медикаменти навреме.

 

Ако това финансиране пък бъде прехвърлено към отделен държавен фонд, това ще означава, че ще има лимит и когато той свърши, няма да може да бъде дофинансиран.

 

Целия дебат по темата гледайте във видеото.