То ще съдържа информация от 13 показателя, които могат да бъдат използвани от медицинските екипи при спешност

„Спешното здравно досие ще съдържа синтезирана медицинска информация от 13 показателя, които могат да бъдат използвани от медицинските екипи било на място при пътен инцидент, или в болничното заведение”, обясни в „Здравей, България” Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи. 

 

По думите му така ще се спаси човешки живот, тъй като по изследване на Европейската комисия в България загиват между 60 и 80 души при пътни инциденти поради липса на такава информация

 

В списъка с показателите има и съгласие за донорство. „Целта е да се помогне на близките, които в този труден момент не трябва да взимат решението, тъй като човекът вече го е направил”, каза Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. 

 

Другата важна информация, която ще съдържа досието, е координати на близки хора. Ще има възможност и за т.нар. разширено досие, в което всеки ще може да добавя допълнителна необходима информация.

 

На въпрос как спешните екипи ще получават достъп до тази информация Тодоров обясни, че всеки притежател на спешно здравно досие ще има стикер на автомобила си и така лекарските екипи ще се ориентират. Всяко лице ще има и карта, която ще е с персонален код. Той ще се въвежда на сайта и ще се показва цялата информация за даденото лице. 

 

„Тази система може да спаси много човешки животи, тъй като такава информация в момента липсва”, добави Тодоров и посочи, че системата работи успешно във Франция и САЩ

 

Повече по темата гледайте във видеото.